Niet klikken

Momenteel ben ik bezig voor een klant om IBM Enterprise Records te implementeren voor de documenten van een drietal processen. IBM Enterprise Records wordt door IBM als volgt aangeprezen:

The key differentiator in IBM FileNet Records Manager is its innovative ZeroClick technology, which is designed to enforce records management policies without additional workload or participation from users. ZeroClick eliminates user-related error, reduces time and cost factors, and most importantly, ensures best practice records management.

Klinkt mooi. Een applicatie die zn werk doet zonder dat je veel muiskliks nodig hebt om te doen wat er moet gebeuren. Op zich ook goed verdedigbaar, aangezien het hier gaat om activiteiten die goed getimed en automatisch uitgevoerd kunnen worden.

Op een of andere manier vind de maker van de applicatie het vervolgens logisch en verdedigbaar dat je als implementator hemel en aarde moet bewegen om de applicatie daadwerkelijk zonder al te veel muisklikken zijn werk te laten doen. Maatwerkcomponenten programmeren om zaken automatisch te starten, die “Out Of The Box” met de hand gestart moeten worden. Maatwerkcomponenten programmeren om gebruikers niet te confronteren met handmatige acties. Waanzinnig veel configuratiewerkzaamheden om een en ander zo te maken dat de gebruikers van het systeem de gewenste informatie gepresenteerd krijgen op de momenten dat het nodig is.

Ik begrijp het niet zo goed. Een applicatie die gepresenteerd wordt als “ZeroClick”, waarbij de standaard configuratie juist om heel veel muiskliks vraagt als je het in gebruik wilt nemen.

Aan de andere kant, doordat dit soort beloftes worden gedaan en de klant er van wil profiteren, blijft mijn boterham netjes belegd. Niet aan IBM vertellen hoor!

Comments are closed